Skip to content

Kaikki kirjat vuonna 2020

Posted in Ajankohtaista, and Kaikki kirjat

Tässä on kaikki kirjat, jotka olen lukenut tai kuunnellut vuonna 2020. Lista päivittyy.

Huhtikuu

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut. Wsoy 2020, 474 sivua. Kääntänyt Irmerli Ruuska. Tosielämään pohjautuva vakoilija/rakkaustarina toisen maailmansodan jälkeisestä Neuvostoliitosta ja Yhdysvalloista. Viehättävää luettavaa, mutta ei kuitenkaan ehkä “parasta, mitä olet lukenut pitkään aikaan”, niin kuin kansi lupaa.

Miklós Nyiszli: Mengelen patologina Auschwitzissa. Vastapaino 2020. Kääntäjä Matti Laitinen. Alun perin unkariksi ilmestynyt vuonna 1946 ilmestynyt teos on kylmäävää luettavaa. Jokaisen pitäisi lukea tämä. Kirja on omaelämäkerta, jonka kirjoittaja toden totta työskenteli Mengelen patologina ollessaan vankina keskitysleirillä.

Tiina Tuppurainen: Kuvittelen sinut vierelleni. Karisto 2020, 309 sivua. Autofiktiota. Kauniisti ja viiltävästi kirjoitettu teos, jonka luettuani ihmettelin, miksi sitä ei ole kirjoitettu jo aiemmin.Maaliskuu

Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton. Tammi 2020. Kääntänyt Kristiina Rikman. Erja Manto lukee ääneen. Lucy Barton joutuu sairaalaan ja hänen hämmästykseen äiti saapuu pitämään seuraa sairaalavuoteen äärelle moneksi päiväksi.

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen. Gummerus 2020. Kääntänyt Raisa Porrasmaa. Lukijana Vuokka Hovatta. Keiko on 36-vuotias, osa-aikatöissä ja naimaton. Asia pitää korjata.

Gabriel Garcia Marquez: Kuulutetun kuoleman kronikka. WSOY 1982. Käänsi Hannu Brotherus. Kuuntelin äänikirjana. Perustuu tositapahtumiin. Sulhanen palauttaa morsiamen hääyönä, kun tämä ei olekaan koskematon.

Tarja Kulho: Räkkärimarketin kassa. Tammi 2020. Tarja Kulho osallistuu kurssille, joka muuttaa hänen koko elämänsä! 90-luvun radiosuosikin paluu. Ilahduttaa etenkin audiona. Lukijana Paula Noronen itse. Kirjoitan teoksessa täällä.

Helmikuu

Katarina Wilk: Perimenopower. Valmiina vaihdevuosiin. Atena 2020, 155 sivua. Kääntänyt Karoliina Timonen. Kansantajuisesti vaihdevuosista ja niitä edeltävästä ajasta. Toivoin, että ravitsemuksesta olisi ollut enemmän tietoa.

Ruth Ware: Lukitut ovet. Otava 2020. Käänsi: Antti Saarilahti. Lukija Karoliina Niskanen. Luin ja kuuntelin. Lastenhoitaja Rowan ottaa vastaan työpaikan keskellä ei mitäätä. Työ vaikuttaa olevan liian hyvää ollakseen totta. Ja lopulta Rowan joutuukin vankilaan.

Sofi Oksanen: Koirapuisto. Like 2019. Menneisyys Ukrainan munasolubisneksessä seuraa aina Helsinkiin asti. Kirjoitan kirjasta täällä.

Antti Rönkä ja Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen. Gummerus 2020. Lukijoina Jukka Pitkänen ja Ville-Veikko Niemelä. Kirjailijaisän ja poikansa kirjeenvaihtoa. Aiheena kirjan kirjoitus, lapsuus, nuoruus, isänä ja poikana kasvaminen.

Christina Larsson: M-ryhmä III. Word Audio Publishing 2020. Äänikirjan lukee Karoliina Kudjoi. Trilogian päätösosassa tuli hiki. Tapahtumia oli niin paljon, että alkoi heikottaa. Loppuosassa piti nivoa yhteen monta tutkintaa, henkilöiden välisiä suhteita, selvittää kehystarina ja paljastaa vielä, miksi M-ryhmä todella oli olemassa.

Patricia Posner: Auschwitzin apteekkari – Victor Capesius, Mengelen proviisori. Minerva 2020. Kääntänyt Niko Jääskeläinen. Victor Capesius oli Auschwitzin apteekkari, joka sai toisen maailmansodan jälkeen sotarikostuomion. Kirjaa varten on tehty hurja määrä tutkimusta – työ on vaikuttava.

Eddy de Wind: Pääteasema Auschwitz. WSOY 2020. Kääntäjä Sanna van Leeuwen. Auschwitzin juutalaisen lääkärin muistelmat. Kirjoitettu kokonaan Auschwitzissa.

Tara Koivukoski: Rikottu enkeli. Tammi 2020. Omaelämäkerta. Vaikeista oloista vielä vaikeampiin. Vuosikausien rikkinäinen elämä ja piina on saanut kirjoittajan löytämään vihollisia yhteiskunnan viranomaisista ja ystävyyttä moottoripyörjengeistä – sielläkään tosin ei voi aina tietää, kehen luottaa.

Tammikuu

Eero Huovinen: Äitiä ikävä. WSOY 2020, 235 sivua. Äänikirjan lukee: Antti Virmavirta. Eeron äiti kuolee, ja siitä vaietaan vuosikymmeniksi. 66 vuotta myöhemmin eläkkeellä oleva emerituspiispa Eero löytää isänsä jäämistöistä kirjeet, jotka paljastavat, miten äiti kuoli – ja eli. Kirjoitan teoksesta täällä.

Christina Larsson: M-ryhmä I. Word Audio Publishing 2020. Äänikirjan lukee Karoliina Kudjoi. Nora Feller aloittaa poliisina M-ryhmässä. Ryhmän tavat toimia ihmetyttävät, vaikka tuloksia tulee. Kehen voi luottaa ja miksi entinen poikaystävä vainoaa edelleen? Äänikirja saatu kustantajalta. Kirjoitan teoksesta täällä.

Christina Larsson: M-ryhmä II. Word Audio Publishing 2020. Nora Fellerin tutkimukset etenevät. Vähän kökömpi teos kuin trilogian ykkösosa. E-kirja saatu kustantajalta. Viihdyttävä silti. Kirjoitan kirjasta täällä.

Edouard Louis: Ei enää Eddy. Tammi 2019, 190 sivua. Suomentaja Lotta Toivonen. Eddy ei ole kuin muut ja se hänelle kerrotaan. Koskettava, uskomattoman hyvä autofiktio vuonna 1992 syntyneeltä kirjailijalta.

Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen. Kosmos 2020, 189 sivua. Omaelämäkerrallinen romaani. Nuorena tehty abortti, teini-iän seksielämän kuvailua, kipuilua parisuhteissa, uskomattoman kauniisti kuvattuja pieniä kipeitä hetkiä. Vakavista asioista kepeästi. Koskee sydämeen. Kirjoitan teoksesta täällä.

Travis Stork: The Lose Your Belly Diet: Change Your Gut, Change Your Life. Ghost Mountain Books, 2016. Kuuntelin äänikirjana. Järkevää ravitsemusta, asiaa suolistomikrobeista, kuiduista ja liikunnasta.

Jorge Cruise: The 3-Hour Diet. HarperResource, 2015. Jos syöt kolmen tunnin välein ja noudatat tohtori Cruisen ohjeita, laihdut. Uskoisin, että totta. Kuuntelin tämän dieettiklassikon äänikirjana.

Fiona Barton: Epäilty. Bazar, 2020. Kääntäjä: Pirkko Biström. Lukee: Krista Putkonen-Örn. Kaksi englantilaista tyttöä katoaa reppureissulla Thaimaassa. Tapauksesta alkaa tehdä juttua toimittaja Kate Waters, jonka oma poika Jake pakoilee Thaimaassa. Pian selviää, että tapaukset liittyvät toisiinsa. Epäuskottavuus vähän rassasi ja toisaalta se, että tajusin liian varhain kirjan koukun. Kuuntelin ja luin vuorotellen.

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa