Skip to content

Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen

Posted in Ajankohtaista, and Parhaat kirjat

Last updated on 25.1.2020

Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen. Kosmos 2020, 187 sivua.
Kenelle: Kaikille, jotka ovat välillä tehneet vääriä ratkaisuja ja yhtä usein oikeita.

“Mun täytyy jättää sut kun täytän kahdeksantoista, koska sit oot laiton”, hän totesi taas ennen kuin pani minua perseeseen kuukautisten takia. Tamponin naru jäi väliin hiertämään, ja minua nolotti.

En voinut aloittaa kirjoitusta toimittaja Emmi-Liia Sjöholmin esikoisteoksesta samalla tavalla kuin Helmi Kekkonen omassa blogissaan. Epäilen, että tulette lukemaan Sjöholmin kirjan ensi lauseet vielä useaan kertaan: joko itse kirjasta tai blogeista tai lehtijutuista.

Oma lainaukseni on sivulta 18. Oli vaikeaa valita: Koko kirja on täynnä sellaisia kuvauksia, lauseita, ajatuksia ja hetkiä, että on vaikea valita, mitä haluaa nostaa.

Tällainen Paperilla toinen on

Kosmos lähetti tiedotteen työsähköpostiini tästä kirjakevään ensimmäisiin kuuluvasta teoksesta muistaakseni joulukuussa. Kuvauksessa kerrottiin, että Sjöholm kertoo omaelämäkerrallisessa romaanissaan muun muassa 14-vuotiaana tehdystä abortista ja kipeistä parisuhteista.

Ajattelin: jaa.

No nyt olen lukenut tämän kirjan, ja ajattelen jotakuinkin näin, väreissä ja suurin boldatuin kirjaimin:

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

Kirjan sisältö on lyhyesti seuraava:

 • Kirjan minä on aikuiseksi ehtinyt nainen, äiti, joka käy läpi omaa elämäänsä useassa tasossa. On viikonloppuisän kanssa seurusteleva parikymppinen minä,
 • abortistaan toipuva, seksikokeiluja tekevä 14-vuotias minä,
 • itseään rakkauden ja seksin kautta etsivä minä
 • ja lopulta aikuinen äitiminä, joka rakastaa elämäänsä mutta miettii menetettyjä mahdollisuuksiaan.
 • Kirjassa kuvataan rinnakkaisina tarinoina näiden eri aikatasojen kertojien kasvua.
 • Kirja on kasvutarina, seksikirja, paljastuskirja, parisuhdekirja, itsetuntokirja, häpeäkirja.

Kuinka paljon kirja on autoa kuinka paljon fiktiota? Sitä en tiedä, enkä lukiessa pohtinut. Olen lukenut Sjöholmin tatuoinnista (pöllö, iso, ei tykännyt, poistettiin) muistaakseni Hesarista, ja kirjassa pöllö asettui kontekstiinsa, mutta muuta yhtymäkohtaa en lähtenyt hakemaan.

Millainen Paperilla toinen -kirjan kertoja on?

Tykkäsin Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -teoksen kertojasta. Tuomas Kokon Tosi kivat juhlat -itketti. (Kirjoitan niistä molemmista tässä jutussa täällä, klik klik). Sjöholmin omaelämäkerrallinen romaani kulkee samoissa jalanjäljissä mutta viiltää syvemmältä. Savonlahden ja Kokon kirjoja pidettiin hauskoina ja hulvattomina (en minä vaan muut), ja kertoja oli kummassakin samastuttava ja sympaattinen.

Sjöholmin kertoja ei ole sympaattinen. Hän on rehellinen ja yksityiskohtainen. Hän on niin kuin se vaiennettu puoli itseä, jota yleensä ei päästetä ääneen.

Hän kertoo kuvanneensa satunnaisen miestuttavan peniksen ja lähettäneen kuvan kavereilleen. Hän kertoo että varasti koruliikkeestä, että kirjoitti chatissa nimimerkillä AnalSlut, että masturboi töissä ja että futonpatja oli niin läikikäs, että se piti tuhota, ennen kun sen vein roskikseen. Hänellä on herpes, jota hän häpeää.

Tässä kohtauksessa kertoja on juuri eronnut viikonloppuisästä.

Moikka. Se oli viimeinen sanani pojalle.
Törmäsin häneen vain kerran tuon iltapäivän jälkeen eräässä kiinalaisessa ravintolassa, kun erosta oli kulunut pari viikkoa. Hän oli siellä äitinsä vanhempien kanssa, joita en ollut koskaan aiemmin tavannut. Olin kuin lapsi itsekin, kurkistelin kulmieni alta epäluuloisesti kuin vierasta sukulaista.
Tiesin viikonloppuisän väittäneen pojalle, että muutin Lontooseen. Mutta siinä minä olin. Asuin yhä Helsingissä, aivan naapurissa.
Kadulle päästyäni aloin itkeä ja lopetin vasta seuraavana päivänä.

Sjöholmin lauseet heräävät eroon erityisellä tavalla, ja näin monet kohtaukset elävinä silmieni edessä kirjaa lukiessani. Kuten tuon ylläolevan.

Tyylillinen leikittely ja eri tyylien vaihtelu tekevät kirjasta raikkaan luettavan. Kieli on yhtä aikaa kaunista ja rumaa. Pääasiassa virkkeet ovat lyhyitä ja toteavia:

Asettelin ostokseni jääkaapin keskimmäiselle hyllylle. Pojan jugurtti ja appelsiinimehu. Munakoiso, jauheliha, oma kahvimaito.

Näitä seuraavat odottamattomat runolliset, toistoon tai muihin yllättäviin elementteihin kuten listauksiin perustuvat tehokeinot:


Aloitin selibaatin.
Join kännit yhdeksänä päivänä putkeen.
Söin tuplajuustoaterian kahtenatoista peräkkäisenä yönä.
En poistunut sängystä neljään päivään.
Join kännit kuutena päivänä putkeen.
Söin viikon ajan päivälliseksi pitsaa.
En poistunut kotoa viiteen päivään.

Jos kuolisin, kuka minua ensimmäisenä kaipaisi? Okei, äiti, mutta kuka muu?

Whatsapp-viesti ystävälle kirjasta Paperilla toinen

Myös ystäväni X (nimi muutettu) ehti lukea Sjöholmin kirjan. Pidimme molemmat valtavasti kirjasta, ja toivoimme, että se olisi ollut pidempi. Kirjoitin hänelle:

“Tykkään etenkin nuoren seksuaalisuuden kuvaamisesta. Muutenkin seksi ja parisuhde kirjoitettu tosi taitavasti. En muista lukeneeni tällaista koskaan. Lapsen kanssa outoa ja erilaista -kuvauksia olen lukenut liikaa. Tosin suhde viikonloppuisän poikaan on kuvattu tosi koskettavasti ja ei-kliseisesti.”

Ystäväni x oli samaa mieltä. Lukekaa, tästä kirjasta puhutaan tämä kevät.

Lisää kirjasta (päivitetty 18.1.2020)
Tuijata
Aina joku kesken
Eleonoora Riihisen arvio Helsingin Sanomissa
Kirjailijan haastattelu Iltalehdessä
Lue myös:
Epäonnistuneet treffit, yliannostus ja sormi emättimessä – miksi kaikki kirjoittavat itsestään
Anni Saastamoinen: Sirkka
Kirjat, jotka aion lukea keväällä 2020
Kirjat, jotka olen lukenut vuonna 2020
Kirjat, jotka luin vuonna 2019

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

2 Comments

 1. Kiitos vinkistä, tästä pitää tehdä heti kirjastoon varaus!

  10.1.2020
  |Reply
  • Kannattaa! Mun lukema kirja lähti kiertoon työkavereille, ja siinä taitaa heti olla neljä varausta jo 😀

   10.1.2020
   |Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa