Skip to content

Christina Larsson: M-ryhmä I

Posted in Ajankohtaista

Christina Larsson: M-ryhmä I. Word Audio Publishing. Kääntäjä: Pirjo Lintuniemi. Lukija: Karoliina Kudjoi.
Kenelle: Suoraviivaisten skandidekkarien ystäville.

Äänikirja saatu kuunteluun Word Audio Publishingilta. Kirjaa löytyy muun muassa Storytelista.

Nora Fellerin on ollut pakko lähteä entisestä työpaikastaan Katrineholmin poliisista. Hänen uusi työpaikkansa on M-ryhmä – merkillinen, salainen poliisin erikoisryhmä, jonka toimintatavoista ei hiiskuta ulkopuolisille.

Ensimmäinen työtehtävä tulee Noralle pian eteen. Epämiellyttävä mies, Varbergin kunnanjohtaja löytyy surmattuna ja Nora huomaa heti, että rikos alkaa ratketa turhan helposti. Mihin hän on tullut töihin ja miksi?

Näistä lähtökohdista lähtee Christina Larssonin trilogia M-ryhmästä käyntiin. Trilogia julkaistaan kokonaisuudessaan tänä keväänä. Tykkään dekkareista ja skandidekkareista, ja Larssonin ykkösosan perusteella voin suositella tätä samanhenkisille dekkarifaneille – mutta myös heille, jotka ovat arastelleen äänikirjoihin tarttumista.

Karoliina Kudjoi tulkitsee Pirjo Lintuniemen kääntämää rikosmysteeria ilmeikkäästi ja selkeästi. Larssonin teksti tuntuu olevan kirjoitettu nimenomaan kuunneltavaksi, ja itse tykkäsin tästä tosi paljon.

Tänä talvena (2019-2020) on puhuttu paljon siitä, ovatko kuunnelmat yhtä arvokasta kirjallisuutta kuin luettu kirjallisuus, ja onko vaarana, että kirjallisuus jotenkin tyhmentyy, jos kirjoja aletaan kirjoittaa kuunnelmiksi.

Kulutan kirjallisuutta nauttien, joten en tietenkään tiedä lopullista totuutta, enkä oikeastaan jaksa käyttää aikaa sen pohtimiseen tarkemmin. Kaikenlaista kirjallisuutta tarvitaan, erilaisille ihmisille, joten mielestäni on hienoa, että meitä kuuntelijoita ajatellaan.

M-ryhmä I
Christina Larsson: M-ryhmä I

M-ryhmän henkilöt

Avainhenkilöt kirjassa ovat Nora Feller itse, profiloija Charlotte Victorin, Luka Petrovic, Alba Svensson, Simon Bauer ja Carl Aston. Nora tarkastelee ulkopuolisena ryhmänsä toimintaa, ja tuntee itsensä epätoivoiseksi: työ ei tunnu mielekkäältä, yksi jäsenistä rikkoo lakia, yksi tuntuu huumeiden käyttäjältä ja yksi vihjailee koko ajan, että M-ryhmään ei tulla vahingossa.

Nora koettaa kunnanjohtajan murhaa selvittäessä selvittää, miten ja miksi muut jäsenet ovat tulleet valituksi M-ryhmään. Taustajuonena käydään läpi Noran tuhoisaa parisuhdetta, joka on pääsyynä siihen, että Nora hakeutui M-ryhmään Göteborgiin.

Kirjaa kuunnellessa minulle tuli mieleen Annika Bengtzon, Liza Marklundin sankari. Annika Bengtzon oli kotoisin Katrineholmista, ja hänellä oli väkivaltainen poikaystävä Sven. Katrineholmin poliisiin jäi Noran taakse hurmaava, psykopaattiseksi kuvailtu Kristian, joka saa kuin ihmeen kaupalla tietoonsa muun muassa Noran vaihtamat puhelinnumerot.

Tässä ensimmäisessä osassa käy heti selväksi, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää, vaan että M-ryhmä on peitenimi jollekin… mutta mille. Yksi M-ryhmän jäsenistä tuntuu tietävän enemmän kuin muut, ja se luo kiinnostavaa vastakkainasettelua.

Kirja päättyy odotetusti koukkuun – seuraava kirja on vähän niin kuin pakko lukea. M-ryhmän avausosa on helposti kuunneltava ja arvatenkin nopealukuinen. Viime aikoina on ollut vaikea löytää rauhallista aikaa kirjojen lukemiseen ja niihin syventymiseen, ja sängyn alle on kertynyt pinkka keskeneräisiä. Arvostan juuri nyt tosi paljon sellaisia kirjoja, jotka houkuttavat ahmimiseen.

M-ryhmän kirjailija Christina Larsson

En ollut aiemmin lukenut Larssonilta mitään. Ystäväni M suositteli minulle jo joulukuussa Larssonin Göteborgiin sijoittuvaa Ingrid Bergman -dekkaria. En ole vielä lukenut sitä, mutta huomasin nyt, että Viides Mooseksen kirja kilpailee Storytel Awardseissa vuoden 2019 parhaan äänidekkarien sarjassa finalistina.

Lue myös:

Christina Larsson: M-ryhmä II
Anna Jansson: Dotter saknad
Jo Nesbø: Veitsi
Christina Larssonin kotisivut

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

One Comment

  1. Minäkin pidin tästä äänikirjasta, kuten myös aikaisemmastakin Christina Larssonin tuotannosta. Sekin on pääosin julkaistu suomeksi vain äänikirjana.

    23.1.2020
    |Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa