Skip to content

Haluatko laihtua 5 kiloa? Parhaat kirjat painonpudotukseen

Posted in Ajankohtaista, and Parhaat kirjat

Olen työn kautta ja omasta kiinnostuksesta ahminut lukuisia teoksia, jotka inspiroivat vuodenvaihteen elämänmuutokseen.

Suhtaudun kunnioituksella ihmisiin, jotka päättävät karistaa vyötäröltä pari ylimääräistä kiloa ja omaksua uusia, terveellisempiä elämäntapoja. Olen itsekin huomaamattani päätynyt tilanteeseen, jossa muutaman kilon karistus ei ole elimistölle pahitteeksi.

Kukin on hyvä ihminen juuri sellaisena kuin on, enkä sodi kehopositiivisuutta vastaan. Jos ylipainon ja laihduttamisen terveysvaikutukset kiinnostavat enemmän, suosittelen lukemaan sisätautien erikoislääkärin Pertti Mustajoen blogia, esimerkiksi tämän, tämän tai tämän kirjoituksen.

Suosikkikirjani: Vähennä kaloreita ilman dieettiä

Pertti Mustajoki: Vähennä kaloreita ilman dieettiä. Duodecim, 2019. Yllämainittu erikoislääkäri kertoo tarkasti, miten terveellinen elämäntapa toteutuu tavallisessa elämässä: ilman että tarvitsee laihduttaa.

Pertti Mustajoki: Vähennä kaloreita ilman dieettiä.
Pertti Mustajoki: Vähennä kaloreita ilman dieettiä.

Itselle silmiä avaavaa oli Mustajoen esimerkit: karsimalla ruokavaliosta kakkupalan joka toinen viikko vuodessa vähenee 9500 kilokaloria. Vaihtamalla kolme lasia kevytmaitoa rasvattomaan maitoon, vähenee 24 000 kilokaloria vuodessa. Vaihtamalla 3 edam-juustosiivua 17-prosenttiseen juustoon joka päivä, vähenee 15 000 kilokaloria. Tällä on väliä, koska yhden kilon painonpudotukseen tarvitaan 7700 kilokalorin energiavaje.

Mustajoki kertoo tutkimuksesta, jota varten haastateltiin 150 ihmistä, jotka onnistuivat painonpudotuksessa. Heidän reseptinsä painonpudotukseen oli:

  • enemmän vihanneksia
  • vähemmän makeisia, limuja, makeita leivonnaisia
  • pienempiä annoskokoja
  • säännöllinen ruokarytmi
  • rento lähestymistapa syömiseen.

Mainittakoon kirjasta vielä ruoka-aineiden liikennevalot. Mustajoki jakaa ruoat viiteen eri ryhmään tumman vihreästä keltaisen kautta punaiseen. Jaottelu on tehty ruokien energiatiheyden perusteella. Tummanvihreät ja vaaleanvihreät ovat ns vapaata riistaa joka päivä ja useampaan otteseen.

Punaisesta ryhmästä löytyvätkin kaikki omat suosikkini: suklaa, toffee, perunalastut ja keksit.

Loput neljä

André Heikius: Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi. Tammi 2019. Suomen Lihavuuslääkäriyhdistyksen toiminnanjohtajan kirja pureutuu painonpudotuksen perusteisiin selkeästi ja ymmärrettävästi.

André Heikius: Painotohtori - Pudota painoa pysyvästi
André Heikius: Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi

Hän listaa viisi yleisintä tapaa pilata painonpudotus ja selvittää, miten yksinkertaista onnistuminen lopulta on. Silloin myös yöelämän pitää olla kunnossa. Se tarkoittaa siis riittävää ja laadukasta nukkumista. Jos ei saa nukutuksi kunnolla, voi heittää hyvästit painonhallinnalle.

Anni Sirviö, Fredu Sirviö, Risto Lahti: Keto Kickstart. Readme.fi 2019 En uskalla ryhtyä ketodieetille, mutta teitä, jotka uskallatte, on tuhansia. Olen saanut verenperintönä todennäköisesti umpeen tukkeutuvat suonet, joten pyrin minimoimaan voin, pekonin ja kovan rasvan.

Sirviöiden ja Lahden kirja kuitenkin opastaa ketodieetistä kiinnostuneen kädestä pitäen ketoosiin, ja selittää, miksi pää voi olla kipeä, miksi aluksi voi iskeä flunssa ja mihin ketoosilla pyritään.

Kirjan reseptit näyttävät todella herkullisilta. Olen tehnyt ketopizzaa kirjan ohjeella, ja se oli taivaallista. Huomasin juuri Storytelistä, että kirjalle on ilmestynyt jatkoa: Keto Vege. Luen sen vielä tänään!

Reijo Laatikainen: Taltuta lievä tulehdus. Kirjapaja 2019. Ravitsemusterapeutti Laatikaisen kirja ei tähtää varsinaisesti laihtumiseen, mutta kirjan ohjeita ja sanomaa seuraamalla onnistuu todennäköisesti hankkimaan itselleen terveemmän elämän ja kevyemmän varren.

Reijo Laatikainen: Taltuta lievä tulehdus
Reijo Laatikainen: Taltuta lievä tulehdus

Lievä tulehdus on elimistön hälytystila, joka on yhteydessä tyypin kaksi diabetekseen, syöpään, mahdollisesti Alzheimerin tautiin ja masennukseen.

Olen lukenut useampia kirjoja matala-asteiseen tulehdukseen liittyen, ja tämä on niistä ylivoimaisesti paras. Muutamassa muussa, nimiä mainitsematta tässä matala-asteisessa tulehduksessa mennään vähän turhan paljon foliohattu-asteelle. Sellainen työntää kaltaistani lukijaa poispäin.

Leena Putkonen: Superhyvää keholle.

Leena Putkonen: Superhyvää keholle. Otava 2019. Ravitsemusterapeutti Putkosen kirja neuvoo tekemään rauhan oman kropan kanssa. Liikunta tuntuu mukavalta, ruoka maistuu hyvältä – hän opettaa ihmistä syömään luontaisesti terveellisesti ja hyvin. Siihen jokaisella ihmisellä on valmius luontaisesti.

Lopuksi

Näiden kirjavinkkien avulla toivotan sinulle hyvää elämänmuutosta, ihania uudenvuodenlupauksia ja roppakaupalla hyvää mieltä alkaen heti nyt!

Lue tästä, mitä kirjoja odotan ensi kevääksi

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa