Skip to content

Kirjailija tekee murhan

Posted in Ajankohtaista

Last updated on 30.11.2019

Heidi Venla Olsen teki itsemurhan torstaina 21.11.

Paria tuntia ennen epätoivosta tekoaan Venla Olsen ilmoitti Twitterissä, että hän ei jaksa enää. Mikään ei onnistu, eikä Jorvin sairaalassa ymmärretä hänen tilaansa.

Hankin fentanyylifiksin Koivukylästä, laitan kuulokkeisiin Lil Peepin Star Shopping ja lähden täältä, Heidi Venla Olsen twiittasi.

Heidi Venla Olsenin seuraajat heräsivät, koettivat vakuuttaa 25-vuotiasta tunnettua twiittaajaa luopumaan aikeestaan. Lähetä mulle DM, älä tee sitä, olet arvokas, twiittaajat yrittivät.

Olsen ei vastannut.

Illan aikana Olsenin tosielämän tuttu, kirjailija Uku Laitinen kertoi suru-uutisen. Venla Olsen oli menehtynyt. Ambulanssi tuli paikalle, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Yksi tähti oli sammunut pimeältä yötaivaalta ja Heidi Venla Olsenin maallinen matka päättynyt.

Valitettavasti Heidi on kuollut. Kaikki on tapahtunut niin nopeasti. Hänet löydettiin kotoaan viestinsä mukaisesti tiedottomassa tilasssa Lil Peepin Star Shoppingin soidessa eikä hänen henkeään enää saatu pelastettua. En kykene kirjoittamaan muuta kuin laulun sanat: 7 uudelleentwiittausta 57 tykkäystä

“Look at the sky tonight, all of the stars have a reason A reason to shine, a reason like mine and I’m fallin’ to pieces Look at the sky tonight, all of the stars have a reason” Heidi, rakastamme sinua. Lepää rauhassa ystävä. Meillä on sinua niin valtavan kova ikävä, snuppa.
11 vastausta 2 uudelleentwiittausta 58 tykkäystä

Markus Uku Laitinen Twitterissä.

Kuinka kauheaa! Suuret yleisöt olivat seuranneet nimimerkillä Heidi tai Venla Olsen kirjoittaneen 25-vuotiaan naisen kamppailua toukokuusta lähtien, ja nyt kamppailu oli mitä julmimmalla tavalla ohi. Olsen oli ystävystynyt virtuaalisesti useiden ihmisten kanssa ja tarjonnut rosoista vertaistukea muille nuorille mielenterveysongelmista kertoville ihmisille.

Venla Olsenin ristiriitainen persoona

Itse lueskelin Olsenin kirjoituksia silloin tällöin. Erityisen koskettava oli Olsenin elokuussa julkaisema sisältövaroituksin julkaistu twiittiketju vuonna 2012 tapahtuneesta totaalisesta romahtamisesta, joka päättyi hirvittävään itsemurhayritykseen. Olsen kuvaili yksityiskohtaisesti ajatuksensa ja miksi itsemurha tuntui parhaalta vaihtoehdolta, vaikka hänellä oli tuore parisuhde Ida-nimisen nuoren naisen kanssa.

Muuten Olsenin twiitit nousivat esiin harvemmin. En seurannut häntä, koska huomasin hänen tuuttaavan kymmeniä viestejä päivittäin. Viestit käsittelivät: ahdistusta, oikeudenmukaisuutta, seksiä, treenaamista, ryyppäämistä. Hän myös hankki vastustajia äärioikeistolaiseksi kutsumastaan jengistä kertomalla mielipiteitään ahkerasti elämän joka laidalta.

Viime aikoina Olsenin elämää olivat sävyttäneet tutustuminen uuteen tyttöystävään Emmiin tai Pihlaan, treenaaminen. Twiitit kielivät luisumisesta jonkinlaiseen kuplaan, jossa vain tyttöystävällä ja pilven polttamisella oli väliä.

Venla Olsenin puhallus

Vain harva tunsi Olsenin tosieiämästä: jo edellä mainittu kirjailija Uku Laitinen (joka tuli hiljattain kaapista panseksuaalina) ja sitten hiljaisempi tykkääjä, Joel Holopainen mies.

Oli siis luontevaa, kun Olsenin kävi huonosti, että nimenomaan ystävä Uku Laitinen toimi puhemiehenä ja kertoi pahimman tapahtuneen. Ihmiset olivat ehtineen soittaa lukuisia kertoja hätäkeskukseen ja kun kuolinviesti tuli, monet surivat avoimesti.

Kunnes Heidi Venla Olsenin itsemurhailtana kävi ilmi, että mitään Heidi Venla Olsenia ei ikinä ollut olemassa. Ei ollut ruumista eikä sykkivää sydäntä. Ei ollut nuorista naisista vertaistukea hakevaa nyrkkeilijää, joka haaveili tasaisesta elämästä ja työskenteli omien sanojensa mukaan tekoälyn parissa.

Ahdistunut 25-vuotias biposta kärsivä nainen oli pelkkää fantasiaa, twiittaava trolli, valheita ja saastaa sylkevä masennusbotti.

Heidi Venla Olsen oli yhden kirjan julkaisseen Markus Uku Laitisen alter ego.

Uku Laitinen ei kokenut tehneensä mitään väärää, sillä hän kertoi twiitissään (deletoidun linkin upotus poistetettu 30.11.2019), että hän on Venla Olsen itse. Laitinen kertoi twiitissään, että hän jonotti parasta aikaa Jorviin, jonne hän toivoi pääsevänsä osastohoitoon.

Venla Olsenin taustat

Hän vihjasi, että Venla Olsenin twittertili oli osa hyväntekeväisyysprojektia, jossa psykiatri olisi ollut jollain tavalla osallisena.

En usko kumpaakaan. Mikään hyväntekeväisyysprojekti ei leikittelisi identiteetillä, itsemurhalla tai anonymiteetilla tällä tavalla. Yksikään psykiatri ei neuvoisi asiakastaan esiintymään toisena ihmisenä ja erehdyttämään netissä tuhansia. Se auttaisi… niin: ketä, miten?

Laitinen lupasi, että päästyään hoidosta hän kertoisi kaiken. Epäilin, että mitään kunniallista kerrottavaa ei ole.

Itse uskon, että Venla Olsen oli Laitisen epäonnistunut kirjallinen kokeilu. Kirjallisuus hakee uusia muotoja, ja runoja ja romaaneja ilmestyy esimerkiksi Instagaramissa.

Ihmiset nimittäin ovat joko erittäin pettyneitä, ahdistuneita tai raivostuneita: osa kaikkea näistä. Osa ihmisistä on avautunut Venla Olsenin kehoittamana ja esimerkin innoittamana hyvin kipeistä asioista. Osa on saanut Venla Olsenilta neuvontaa lääkityksestä ja muun muassa sähköshokkihoidoista yksityisviesteissä.

Uku Laitinen on julkaissut tähän mennessä yhden teoksen: Katujen zen (Like, 2013). Liken sivujen mukaan:

Markus Uku Laitinen pohtii zenbuddhalaisuuden elävää ydintä oman elämäntarinansa valossa. Hän kertoo, miten selätti päihderiippuvuuden ja masennuksen ja ryhtyi kaikkien henkisten häkkien romuttajaksi: eksistentiaaliseksi vapaustaistelijaksi, joka seisoo sisäisillä ja ulkoisilla barrikadeilla sydän auki ja tukka tuulessa hulmuten .

Kirjan esittelyteksti Liken sivuilla

Liken mukaan manifesti Katujen zen osoittaa, että henkisyyden ei tarvitse merkitä asennetason kastrtoitumista eikä munattomaksi muuttumista.

Päinvastoin: mielen potentiaalin oivaltaminen tekee elämästä inspiraation ilotulitusta 24/7.

Kirjailijaesittelysivun mukaan Laitinen on kotoisin Pieksämäeltä. Hän pyrkii elämään yksinkertaista ja hiljaista elämää yhdessä vaimon ja edellisestä avioliitosta olevien kolmen lapsen isän kanssa. Uku juoksee ja rakastaa elämää.

Sivulla kerrotaan, että parhaillaan Uku kirjoittaa romaania. Sivun päivitysajankohta ei ole nähtävillä, tai ainakaan minä en sitä osaa etsiä.

Venla Olsenin motiivit

Olisiko 25-vuotiaaksi lesboksi tekeytyminen osa uutta romaania, mietin heti Olsenin paljastuttua trolliksi. Voisiko siten uida alakulttuuriin, saada ensimmäisen käden tietoa elämästä, johon muuten ei ulotu omasta arjestaan?

Lueskelin Venla Olsenin kuolinyönä hänen vanhoja twiittejään, ja huomasin hänen jättäneen ikään kuin pieniä vihjeitä jälkeensä, tähän tapaan:

Venla Olsen twiittaa
Venla Olsen twiittaa.

Mikä erottaa simuloidun tietoisuuden ihmisestä? / Kone voi vain jäljitellä, manipuloida tunteita…./ Kone ei voi oppia ilman aivokudosta tunneälyä. Se erottaa meidän ihmiset koneista…

Hyytävää. Ikään kuin kirjailija Laitinen Venla Olsenin kautta perustelisi, oikeuttaisi omaa toimintaansa: Heidi Venla Olsenin voi jostain vääntyneestä vinkkelistä nähdä tekoälyprojektin ja elävän ihmisen välisenä rajatilana: bottina joka on sylkenyt puolessa vuodessa maailmalle 17 000 twiittiä, bottina jolla on aivokudosta ja tietoinen mieli.

Venla Olsen oli valetta, ei fiktiota

Lauantaina 23.11. Uku Laitinen julkaisi tiedotteen, jossa hän valotti Venla Olsenin taustaa. Tiedotteessa hän kertoo saman kuin aiemmassa twiitissä: Hän on Venla. Hän on Venla eikä tarkoita mitään pahaa. Lisäksi hän toisti väitteensä, että valeprofiilin luomiselle olisi ollut psykiatrin suostumus ja jopa kehotus.


Valeprofiileja luodaan jatkuvasti. Tämä on sinulle uutta, koska sinulla ei ole aikaisemmin ollut vastaavankaltaista valeprofiilia.” Hän tarjosi tukeaan ja keskustelimme usein Venlasta. Korostan silti, että minä olen vastuussa Venlasta ja kaikista hänen sanomisistaan. Psykiatrini ei mitenkään voinut tietää mitä kaikkea teen Venlana.

Uku Laitinen tiedotteessaan

JA BADAMMM, juuri niin kuin arvelinkin: Uku Laitinen loi Venlan osaksi kirjallista taideprojektiaan.

Venla sai alkunsa osana kirjaprojektiani, osana taideprojektia, mutta jo hyvin pian huomasin kuinka monet kamppailevat mielenterveysongelmien takia, kuinka vaikeaa seksuaalivähemmistöllä on ja kuinka translaki ei saanut tarvittavaa kannatusta. Venla muuttui osaksi minua ja eräänlaiseksi hyväntekeväisyysprojektiksi, jossa kerroin ihmisille avoimesti sairauksistani, kokemuksistani sairauden parissa, lääkityksistäni, saamistani sähköhoidoista, ja aloin omana itsenäni ottamaan kantaa asioihin ja vastustamaan äärioikeistoa. Sain hyvin nopeasti seuraajia, ja Venlan paljastuttua 21.11.2019 seuraajia oli yli 1 100.

Uku Laitisen tiedote.

Laitinen väittää, että Venlan tunteet ovat hänen omiaan. Hän kertoo tiedotteessa jaksoistaan suljetulla osastolla, sähköshokeista ja psyykkisestä pahoinvoinnista. Hän perustelee käytöstään mielenterveysongelmien ehkäisyllä ja lukuisilla itsemurhilla.

Laitinen kirjoittaa, että hänen ja siten Venla Olsenin elämä eskaloitui 20. ja 21.11. välisenä aikana.

Keskiviikkona 20.11. Laitinen kertoo joutuneensa Kisahallin putkaan aggressiivisen käytöksensä vuoksi. Seuraavana päivänä poliisit hänen mukaansa veivät hänet ensiksi Jorviin. Illalla Laitinen yritti tappaa itsensä.

Hän kertoo, että Venla on pitänyt Laitisen hengissä viime kuukaudet, ja hän on ylpeä siitä, miten Venla on taistellut hyvien asioiden puolesta.

Laitinen lopettaa tiedotteensa toteamalla, että hän toivoo Venlan hyvän työn jäävän elämään.

Venla Olsen ei auttanut ketään

En voinut olla ajattelematta erästä toista kirjallista kokeilua “hyvän asian puolesta”. Vuonna 2012 paljastui, että eräs kirja, jossa dokumentoitiin nuoren tytön itsemurha, paljastui mielikuvituksen tuotteeksi. En mainitse tässä kirjaa nimeltä, enkä kirjailijaa, sillä olen ymmärtänyt hänen kärsineen kylliksi, ja saavan edelleen tappouhkauksia asian tiimoilta.

Kirjailijan tehtävä on kirjallisuuden avulla luoda maailmoja, joita ei ole olemassa, mutta voisi olla olemassa. Hänen pitää pystyä näkemään oman itsensä ulkopuolelle ja tarkkailemaan maailmaan muutenkin kuin omista lähtökohdistaan. Taitava kirjailija pystyy eläytymään ja kertomaan tarinaansa vaikka puulusikan näkökulmasta.

Raja kuitenkin menee siinä, että ketään ei saa erehdyttää luulemaan, että puulusikka osaa puhua tai että kirjassa kuvaillut maailmat ovat totisen totta.

Samoin kirjailija ei saa puhaltaa kirjalliseen minäänsä oikeaa elämää niin, että ihmiset luulevat kirjailian oikeasti olevan vaikka Pekka Töpöhäntä.

Autofiktiossa kirjailija kirjoittaa omasta elämästään fiktion keinoin, myös fiktiivisin tapahtumin. Voiko alter egon avulla kirjoittaa autofiktiota? Voiko toiseksi ihmiseksi tekeytymistä kuvitella autofiktiiviseksi teoksi?

Mielestäni ehdottomasti ei voi. Ihmisillä pitää olla mahdollisuus punnita henkilön, tarinan, runon tai vaikka piirroskuvan totuudenmukaisuutta avoimesti. Parodiatileissä lukee syystäkin “parodiatili”. Se, että jokin voisi olla totta, ei ole hyväksyttävä syy kertoa satuja ihmisille, jotka eivät tiedä seuraavansa teatteria.

Venla Olsenin jälkeen

Osa ihmisistä muuten oli hienokseltaan tyytyväisiä siihen, että tässä itsemurhatapauksessa kukaan ei kuollut. Se on tietysti hyvä asia. Kirjailijan oma olo ei varmasti ole parhaasta päästä, tai henkinen tasapaino muutenkaan. Toivon, että ne jotka ystävystyivät Venla Olsenin kanssa tai avautuivat hänelle hänen esimerkkinsä voimalla, pystyisivät vielä luottamaan ihmisiin.

Muokattu 30.11.2019 kello 19.57: Poistettu linkki Uku Laitisen tiedotteeseen, koska Laitinen deletoi tiedotteen.
Poistettu upotettu twiitti, jonka Laitinen oli deletoinut Twitteristä.

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa