Skip to content

Finlandia-palkinto vuonna 2019

Posted in Ajankohtaista

Päivitetty 30.11. 2019: Kaikki Finlandia-palkitut ja ehdokkaat. Kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkitut ehdokkaat.

Vuonna 2019 Finlandia-palkinto jaettiin seuraaville kirjoille ja kirjailijoille:

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Pajtim Statovci teoksellaan Bolla (Otava).

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saivat Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä teoksellaan Metsä meidän jälkeemme (Like).

Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Marisha Rasi Koskinen teoksellaan Auringon pimeä puoli (WSOY)

Huomioni: Harkitsen edelleen, että lukisin jonkin näistä teoksista. Miksi palkittuihin kirjoihin on niin vaikea tarttua nykyään? Olen työskennellyt tietokirjallisuuden Finlandian saaneiden Juntin, Ruohosen ja Räinän kanssa. Muistan heidät todella lahjakkaina kirjoittajina. En sen sijaan ole varma, mitä he muistavat minusta, enkä halua tietääkään. Omat tekemiset tuntuvat sen verran pieniltä verrattuina ihmisiin, jotka ovat voittaneet Suomen arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon.

(päivitetty 30.11.2019)

Mikä palkinto

Finlandia-palkinto on Suomen arvostetuin kirjallisuuspalkinto. Voittaja saa 30 000 euroa. Se saa ylivoimaisesti eniten huomiota ja näkyy Finlandia-voittajien tilipussissa myös kasvaneena myyntinä.

Minulla oli tapana saada omalta isältäni joka vuosi joululahjaksi saman vuoden Finlandia-palkittu kirja. Yhden kerran hän jätti kirjan ostamatta, arvellen että uuninmuuraus ei kiinnostaisi nuorta naista.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019

Monica Fagerholm: Vem dödade Bambi? Kuka tappoi Bambin? Teos. Suomentanut Laura Jänislahti.
Mikä teos: Tarina unohtamisesta ja muistoihin tarrautumisesta.

JP Koskinen: Tulisiipi. Like.
Mikä teos: Perhe kuulee Neuvostoliittoon perustettavasta työläisten paratiisista ja lähtee tavoittelemaan onneaan.

HannaRiikka Kuisma: Kerrostalo. Like.
Mikä teos: Trillerin tavoin etenevä kirja, jossa kuvataan yhden kerrostalon elämää.

Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä. Teos.
Mikä teos: Tarinan ja kerronnan muotoja rikkova romaani.

Pajtim Statovci: Bolla. Otava.
Mikä teos: Kahden miehen välistä intohimoa Kosovossa.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen. Wsoy.
Mikä teos: Fiktiivinen tarina Sylvi Kekkosesta.

Oma huomio: En ole lukenut näistä(kään) yhtään, vaikka useampi on ollut lukulistalla. Otava dominoi listalla, sillä se omistaa itsenäisesti sisällään toimivan Liken. Ei yhtään esikoisromaaneja.

Seuraavaksi: Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila lukee kirjat ja valitsee näistä voittajan. Voittaja paljastetaan 27.11.2019 kello 14.

(päivitetty 7.11.2019)

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019

Jokiranta, Anssi & Juntti, Pekka & Ruohonen, Anna & Räinä, Jenni: Metsä meidän jälkeemme (Like)
Mikä teos: Kirjassa ehdotetan vaihtoehtoja “puupelloille”. Siinä pohditaan yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millainen olisi metsä, josta hyöytyisi niin metsän eläin kuin helmipöllökin.

Kantola, Anu & Kuusela, Hanna: Huipputuloiset – Suomen rikkain promille (Vastapaino)
Mikä teos: Kirjassa haastatellaan menestyneitä yrittäjiä, innokkaita ammattijohtajia ja rikkaita perijöitä ja kuvataan heidän ajatuksiaan elämästä ja varallisuuden jakautumisesta

Ropponen, Ville & Sutinen, Ville-Juhani: Luiden tie – Gulagin jäljillä (Like)
Mikä teos: Kirja perehdyttää lukijan gulagiin ja sen taustoihin. Siinä kerrotaan, ketkä leireille joutuivat ja millaista heidän elämänsä oli.

Roselius, Aapo & Silvennoinen, Oula: Villi itä (Tammi)
Mikä teos: Kirja kertoo vuodesta 1919, “heimosotina” tunnetusta ajasta, jolloin oli yritystä ulottaa Suomen rajat kauas itään. Vuonna 1919 mikä tahansa näytti mahdolliselta.

Sergejeff, Andrei: Egyptin historia – Kleopatran ajasta arabikevääseen (Gaudeamus)
Mikä teos: Egyptin historiasta tulee monille suomalaisille mieleen pyramidit, muumiot ja faaraot. Teoksessa esitellään maan vaiheet antiikin ajasta nykypäivään. Valintalautakunnan perusteluissa todetaan, että kirja on kouluhistorian lukeneelle hätkähdyttävä teos, joka tarjoaa näkymän koko Lähi-Idän kriisipesäkkeiden menneisyyteen ja taustoittaa alueen nykyongelmia ja uutisotsikoita.

Tervonen, Taina & Autio, Anna: Hukkuneet (S&S)
Mikä teos: Hukkuneet koostuu haastatteluun perustuvista teksteistä ja valokuvista, jotka kertovat omaa tarinaansa Välimeren ylityksen aikana kadonneista ihmisistä ja heidän jättämistä jäljistä. Se kertoo niiden tarinan, jotka eivät koskaan päässeet perille Eurooppaan.

Oma huomio: Ei ollenkaan elämäkertoja, ei edes Loiria!(päivitetty 6.11.2019)

Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019

Frölander-Ulf, Lena:  Nelson Tigertass / Nelson Tiikeritassu (Förlaget / Teos). Suomentanut Jaana Nikula.
Valitsijalautakunta perustelee: Viisas ja vaikuttava lastenkirja, jossa on perinteisen seikkailu- ja saturomaanin tuntua. Teos käsittelee koskettavasti nyky-yhteiskunnan epäkohtia, mutta säilyttää silti toiveikkuutensa: turvattomuuden ja vääryyden voi voittaa ystävyyden ja rohkeuden avulla, kun ei anna ennakkoluulojen rajoittaa elämää.

Kontio Tomi & Kuvitus: Warsta Elina: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos).
Valitsijalautakunta perustelee: Lempeä ja viisas kirja hetkessä olemisesta, ystävyydestä, itsenäisyydestä ja turvasta.

Laakso, Maria & Kuvitus: Rojola Johanna: Taltuta klassikko (Tammi)
Valitsijalautakunta perustelee: Raikas ja rehevä kieli irrottelee, haastaa ja huvittaa sekä näyttää, miten klassikot voi tuoda keskelle someaikaa.

Mikama Anniina: Huijarin oppipoika (WSOY)
Valitsijalautakunta perustelee: Seikkailullisen juonen ohella teemoiksi nousevat muun muassa oman polun etsiminen, teknologian mahdollisuudet ja vaarat sekä ystävyyden voima.

Pannula, Kaija & Kuvitus: Lehtola, Netta: Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa (WSOY)
Valitsijalautakunta perustelee: Seesteisessä ja värimaailmaltaan harmonisessa kuvakirjassa yhdistyy viehättävällä tavalla vanhahtava kuvitustraditio kuvittajan omaan, ennakkoluulottomaan näkemykseen, saaden aikaan puhuttelevan kokonaisuuden.

Rasi-Koskinen, Marisha: Auringon pimeä puoli (WSOY)
Valitsijalautakunta perustelee: Teoksessa yhdistyy taitavasti monia eri genrejä: se on aikamatka, kasvutarina, dystopia, jonka takana heijastuu utopia; se on tarina vallasta ja totalitarismista sekä luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta.

Omia huomioita: Twitterissä käytiin ehdokkaiden julkistuspäivänä keskustelua, striimaisiko kukaan ehdokkaiden julkistusta livenä. Paljastui, että kukaan suuri media ei sitä tehnyt, eikä pienikään. Twiittaajat kääntyivät tässä lähinnä Helsingin Sanomien ja Ylen puoleen. Helsingin Sanomat lähetti liveä kahdesta lehmästä, jotka oli tuotu Helsingin keskustaan, ja tämä loi toki kiinnostavan kontekstin kulttuurikeskustelun ympärille.
Myös ehdokaslista puhutti Twitterissä: Magdalena Hai huomioi, että fantasiaromaaneilla on hyvin vaikea päästä Finlandia-ehdokkaaksi, ja varhaisnuorten romaanit puuttuvat listalta.


Oma veikkaus voittajasta: En uskalla veikata, koska en ole lukenut tarpeeksi lasten ja nuortenkirjallisuutta, enkä yhtään näistä ehdokaskirjoista.

(päivitetty 5.11.2019)

Finlandia-palkintojen aikataulu

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoprosessi kulkee tänä vuonna näin:

Ti 5.11. kello 10: Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkaistaan.

Ke 6.11. kello 10: Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistetaan.

To 7.11. kello 10: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistetaan.

Ke 27.11. kello 14: Finlandia-palkintojen jakotilaisuus.

He päättävät, kuka voittaa

Lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsevat:
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilkka Lamberg, puheenjohtajana kuvatailteilija Anssi Kasitonni, erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta.

Huomio raadista ennakolta: Henriika Tulivirta on Twitterissä ja Instagramissa suosittu kirjastovirkailija. Instagramissa hänellä on seuraajia 1800 ja Twitterissä 4600.

Henriika Tulivirta on mukana valitsemassa lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaita.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsevat:
Seuran entinen päätoimittaja Tarja Hurme, puheenjohtaja, Turun Sanomien kulttuurin ja lukemiston päällikkö Tuomo Karhu, arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen. Lopullisen valinnan palkinnonsaajaksi kaikista ehdokkaista tekee emeritusprofessori, tietokirjailija Sixten Korkman.

Huomio raadista ennakolta: Arvovaltaisen raadin arvovaltaiset jäsenet ovat pitkään palvelleita sivistysihmisiä. Sixten Korkman kertoi muutama vuosi sitten Helsingin Sanomissa, että häneen eniten vaikutuksen tehnyt kirja on Harry Martinsonin omaelämänkerrallinen Nässlorna blomma (Nokkoset kukkivat)

Sixten Korkman on tunnettu talouskeskustelija ja tietokirjailija itsekin.


Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsevat: Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís, Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen, elokuvatuottaja Rimbo Salomaa. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Huomio raadista ennakolta: “Merja Ylä-Anttila on kova lukija”, kommentoi Suomen kirjasäätiön pääsihteeri Elina Lahdenkauppi valintaa keväällä.


Lähteitä:
Helsingin Sanomat: Elämäni kirjat: Sixten Korkmania naurattavat ja itkettävät Astrid Lindgrenin lastenkirjat
Helsingin Sanomat: Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsee ensi vuonna Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila
Suomen kirjasäätiö: Tietoa Finlandia-palkinnoista

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa