Skip to content

6 syytä, miksi kuuntelen kirjoja ruotsiksi / 6 x varför på svenska

Posted in Ajankohtaista

Kuuntelen kirjoja ruotsiksi. Kerron nyt tässä kuusi syytä, miksi teen niin. Lopussa myös kirjavinkkejä ruotsiksi!

  1. Toinen kotimainen on ollut ruosteessa… No varmaan kaksikymmentä vuotta. Aika vähän on tullut kieltä käytetyksi, ja olen arastellutkin sen käyttämistä. Keksin ihan itse tänä vuonna, että okei, jos haluan tässä asiassa kehittyä, niin minun pitää ihan itse alkaa puhua, lukea ja kuunnella ruotsiksi. Latasin kesällä kirjojen suoratoistopalvelun Storytelin, ja se on mahdollistanut uuden elämäntapani.
  2. Kun kuuntelen, niin oikein tunnen, että aivoissa tapahtuu jotain. Usein kuuntelun jälkeen on vähän uupunutkin olo, jos joudun pinnistelemään. Etenkin aluksi, kun aloin kuunnella ruotsiksi, en jaksanut kuunnella puolta tuntia pidempään kerralla. Ja en ole yhtään väärässä ajatellessani, että “aivoissa tapahtuu”, nimittäin useiden tutkimusten mukaan vieraan kielen käyttäminenja opiskeleminen on aivoille erittäin terveellistä. Esimerkiksi tässä uutisessa kerrotaan tutkimuksesta, jossa todettiin aivojen vanhenemisen hidastuvan vieraalle kielelle altistuttaessa.
  3. Pääsen kuuntelemaan monia kirjoja ennen kuin ne suomennetaan. Rakastan dekkareita, ja ruotsalaiset dekkarit on hyvä kuunnella tuoreeltaan. Ei tarvitse odottaa! Usein dekkarit ovat vielä suoraviivaista, helposti omaksuttavaa kieltä. Ei tarvitse keskeytellä ja ihmetellä.
  4. Sanavarasto kasvaa huomaamatta. Puhun ruotsia tällä hetkellä vain vähän, päiväkodissa, mutta ihan muutaman kuukauden sisään minulle on tullut varmuutta puheeseen. Haaveilen, että pääsisin käyttämään kieltä unissani. Olen alkanut nähdä öisin unia, joissa Seela Sella on isoäitini ja puhun hänen kanssaan uskomattoman sujuvaa ruotsia.
  5. Alkuperäiskielellä kuuntelu tuntuu todella koskettavalta, ja sanoissa on enemmän voimaa kuin paperilta luettuina käännöksinä. Tove Janssonin oma ääni lukemassa muumeja, isä ja Donner lukemassa kirjoja toisilleen – en voi kuin suositella.
  6. Ruotsiksi julkaistaan paljon sellaisia tietokirjoja, joita ei suomenneta ikinä. Löydän kiinnostavia kirjoja muun muassa ravitsemuksesta ja suolistobakteereista ihan eri tavalla kuin Suomesta. Suomalaiset siis olen varmaan kaikki jo lukenut, niin ruotsi-kirjat ovat jätte fin extraa!

Kuuntele vaikka nämä

Tässä muutama ihan viime aikojen suosikki:

Petra Kahn Nord: Bli vän med din stress: – ACT Så funkar det. Sinulle joka hermoilet tai olet lähellä luisua rotkoon. Sisältää harjoituksia.

Mia Clase ja Lina Nertby Aurell: Food Pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning… Julkaistu Storytelissä v 2016, 3 h 56 minuuttia. Kaksi suolistosta kiinnostunutta influenceriä kertoo kansantajuisesti terveellisen ravinnon etuja. Myös reseptejä.

Anna Jansson: Dotter saknad, Norstedts, 2019. Kristoffer Bark -niminen poliisi etsii tytärtään ja kadonneita naisia. Huippuhyvä kirja! Arvion voit lukea täältä.

Jörn och Rafael Donner: Innan du försvinner, Förlaget 2018. Kuuluisan Isän ja pojan kirjeitä toisilleen.

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa