Skip to content

Soturikissat lahjaksi lapselle

Posted in Lahjaksi

Erin Hunter: Soturikissat. Arthouse.

Kenelle: 8-13-vuotiaille.

Soturikissat on kirjoittajayhteisö Erin Hunterin luoma kirjasarja. Kirjoja on julkaistu vuoden 2003 jälkeen ainakin 60. Kaikkia ei ole vielä suomennettu. Suomessa kirjoja kustantaa Arthouse Jalava.

Haastattelen tässä ihmistä, joka luki neljän, viiden vuoden ajan kaiken mitä eteen tuli Soturikissoista. Uusimpia Soturikissoja hän ei ole lukenut.

1. Kuka olet, ja mikä sinä olet puhumaan Soturikissoista?

Olen Teea, 15. Olen lukenut Soturikissoja 8-12-vuotiaana. Olin niissä sisällä hyvin sisällä: luin kaikki kirjat, mitkä sain käsiini. Etsin kirjoista tietoa netistä ja keskusteluryhmistä ja Instagramista. Osa käyttäjistä kertoi faktoja Soturikissoista ja syvensi tietouttani niistä. Yksi käyttäjä esimerkiksi kertoi, että kirjasarjaa suomennettaessa erään kissan nimeä ei voinut kääntää suoraan. Egg-nimisestä hahmosta tehtiin suomeksi Kupla.

2. Kuinka monta Soturikissa-kirjaa arvioit lukeneesi?

Noin 30 Soturikissakirjaa.

3. Mikä sinut sai lukemaan Soturikissoja 8-vuotiaana?

Silloinen paras kaverini halusi, että leikimme Soturikissoja koulussa. En tiennyt, mitä Soturikissat ovat, joten se teki leikistä vaikeaa. Sain lahjaksi ensimmäisen kirjan eli Villiin luontoon ja sen jälkeen luin kaiken, mitä sain käsiini. Oli tuskaa odottaa uuden kirjan ilmestymistä.

Syvällisemmällä tasolla kyse on siitä, miten yksilöt muodostavat suhteita ja miten kaikki vaikuttaa kaikkeen.

4. Miten kuvailisit lyhyesti, mistä Soturikissat kertoo?

Metsäkissojen klaanit taistelevat keskenään ja välillä ovat samalla puolella jonkin suuremman päämäärän saavuttamiseksi. Syvällisemmällä tasolla kyse on siitä, miten yksilöt muodostavat suhteita ja miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Yksikään ihminen ei ole yksiulotteinen. Vaikka olisi omasta mielestään hyvä, voi muiden mielestä olla paha. Kaikki voivat olla oman elämänsä sankareita.

5. Mitä keskeisiä hahmoja Soturikissoissa on?

Saagoja on niin paljon, että uusia päähenkilöitä syntyy ja kuolee todella paljon. Kaikissa kirjoissa on neljä klaania: Myrskyklaani, Jokiklaani, Tuuliklaani, Varjoklaani. Muutamassa erikoisseikkailussa mainitaan Taivasklaani, joka joutuu lähtemään kaikkien kissojen alkuperäisestä metsästä uuteen paikkaan. Myös vuorilla asuu heimo, erilainen kissakulttuuri. On myös kuolleiden kissojen klaani, Tähtiklaani.

6. Mikä Soturikissoissa on parasta?

Mielenkiintoiset juonet, hahmot, hyvä maailma. Kantava teema on isossa mittakaavassa hyvän ja pahan välinen taistelu, mutta kirjoissa oli paljon muutakin. Yksikään kissa ei ole joko hyvä tai paha, vaan kaikissa on kaikkia puolia. Kirjat keskittyy tiettyihin hahmoihin kerrallaan ja sukelletaan jokaisen motiiveihin. Kirjoissa pureudutaan kissojen motiiveihin, tunteisiin ja kehitykseen.

Sarjaa julkaistaan saagoina, jotka koostuvat kuudesta kirjasta. Jokaisessa saagassa on yksi pääjuoni ja jokaisessa on oma pienempi juonensa.

Kissat joutuvat myös punnitsemaan, mikä on tärkeätä: vapaus, rakkaus, ystävyys, uskollisuus…

7. Ovatko Soturikissat surullisia?

Ovat. Kirjoissa kuolee kissoja usein. Kissat joutuvat myös punnitsemaan, mikä on tärkeätä: vapaus, rakkaus, ystävyys, uskollisuus… Kaikilla ratkaisuilla on positiivisia tai negatiivisia lopputuloksia. Automaattisia hyviä päätöksiä ei ole.

8. Mitä Soturikissat voi opettaa lukijalle?

Ihmissuhteet on vaikeita. Kaikkien kaikille teoille löytyy jokin selitys. Elämä ei ole mustavalkoista. Ihmisten suhtautuminen maailmaan johtuu täysin olosuhteista. Vaikka kissat näennäisesti riitelevät, niin suuremman pahan tullessa ne liittoutuvat keskenään.

9. Pitääkö kirjat lukea järjestyksessä vai voiko lukea sieltä täältä?

Suosittelisin, että lukija lukee saagan aikajärjestyksessä. Erikoisseikkailut voi lukea kuten haluaa.

10. Miksi lopetit 12-vuotiaana Soturikissojen lukemisen?

Kun olin kiinnostukseni huipulla, niitä ei ilmestynyt tarpeeksi nopeasti. En osannut englantia tarpeeksi hyvin, että olisin voinut lukea niitä englanniksi.

Tauko kirjojen lukemisessa vaikutti siten, että ei enää muistanut mitä oli tapahtunut. Ja sitten yht´äkkiä huomasin, että kirjoja olikin ilmestynyt kymmenen huomaamattani. Kirjojen lukeminen alkoi tuntua työltä, ja sitten alkoi kiinnostaa muut kirjat.

Kasvoin niistä osaltani vähän ulos. Löysin hetki sitten kirjastosta erikoiskirjan, joka ei liittynyt kehittyvään saagaan. Koetin alkaa lukea sitä, mutta huomasin tosiaan, että kirja ei enää viehättänyt.

Tauko kirjojen lukemisessa vaikutti siten, että ei enää muistanut mitä oli tapahtunut. Ja sitten yht´äkkiä huomasin, että kirjoja olikin ilmestynyt kymmenen huomaamattani. Kirjojen lukeminen alkoi tuntua työltä.

11. Kerro vielä, millaiselle lukijalle suosittelisit Soturikissoja?

8-13-vuotiaalle. Seitsemänvuotiaalle voi olla hieman raaka. Vanhempien on hyvä kertoa lapselle, että kirjoissa on surullisia ja raakojakin kohtia.

Teea on ottanut kuvan, joka tässä jutussa on mukana.

Luitko jo kirjoituksen Anni Saastamoisen Sirkasta? Se löytyy täältä!

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa