Skip to content

Sirkka on tavallisuuden ylistys & oodi tylsille ihmisille

Posted in Ajankohtaista, and Parhaat kirjat

Anni Saastamoinen: Sirkka. Kosmos, 2019, s. Elämän sivuhenkilön tavallinen elämä, jossa jännitystä tuo elämään ei tuo juuri mikään. Tavallisuuden ylistys.

Kenelle: Hänelle joka haluaa lukea kirjan päivässä tai parissa. Hienojen ihmisten hehkutukseen kyllästyneille. Einesruokien ystäville.

Olin torstaina KIRJAJULKKAREISSA. Työkaverini Anni Saastamoinen kirjoitti kirjan, joka julkaistiin torstaina. Kemut olivat Oivassa Kalliossa. Ostin kirjan lahjaksi äidille (äiti, älä lue eteenpäin) ja hommasin siihen omistuskirjoituksen hänelle. Itse luin kirjan suoratoistopalvelusta eli kännykästä.

Kirjailija Anni Saastamoinen ja Sirkka, kuvattuna Oivassa Kalliossa.

Sirkka kertoo kompaktin, lyhyen ajanjakson sisään sijoittuvan tarinan aivan tavallisen ihmisen elämästä. Sirkka on yksineläjä, joka rakastaa järjestystä. Sirkan elämässä ei tapahdu juuri mitään. Hän käy kaupassa ja juo olutta kastellessaan viherkasveja.

Sirkka tekee kaiken, mikä on järkevästi ja oikein. Hän syö einesruokia, etenkin pinaattilettuja, koska miksi ei.

Kantava teema kirjassa on nähdäkseni se, miten Sirkka alkaa arvostaa omaa elämäänsä, eikä ujosti kaipaa siihen jotain muuta.

Sirkka vetää peittoa ylöspäin, kääntää kylkeään ja katsoo pienehköä kotiaan. Sirkalla on hyvä, turvallinen olla kodissaan, eikä hänen elämässään ole mitään vinossa. Silti öisin kaikki tuntuu painavalta ja kuristaa. Sirkka huokaa, yrittää päästää irti päässään vilisevästä ajatusten sekamelskasta. Miksi nämä ajatukset tulevat aina öisin, Sirkka miettii. Öisin kuuluu nukkua ja rentoutua ja rauhoittua, nähdä hyviä unia.

Anni Saastamoinen: Sirkka, Kosmos 2019.

Sirkka vs Kokko vs Savonlahti

Ajattelin lukiessani useampaan otteeseen kahta toista kirjaa, jotka olen tänä vuonna lukenut, nimittän Tuomas Kokon Tosi kivoja juhlia ja Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -kirjaa. (Kirjoitin niistä täällä, käy lukemassa.)

Kirjakolmikko ei ole verrattavissa, sillä Kokon ja Savonlahden teokset ovat autofiktiota, ja Sirkka taas on kokonaan fiktiota. Sirkka on mielestäni surullisempi kuin Kokko ja Savonlahti, vaikka nekin saivat vatsani nipistelemään. Kustantaja Kosmos kutsuu Sirkkaa hulvattomaksi.

(Kirjoitan jonkin toisen kerran siitä, että kun kustantaja lupaa jotain hulvatonta, minua luultavasti itkettää. Mitä se hulvaton tarkoittaa?)

Ajassa on tavallisuuden korostus. Onko sankaritarinoiden aika hiipunut? Sirkan Saastamoinen on keksinyt päästään, vaikkakin esikuvia kirjalliselle hahmolle luultavasti löytyy lähimmästä raitiovaunusta tai bussipysäkiltä tai kivijalkakaupasta.

Lisäksi missään näistä kirjoista ei erityisesti tapahdu yhtään mitään suurta. On ajanjakso elämää, jota kuvataan, päivät toistuvat, tiskataan, käydään kaupassa. Tavataan ystäviä ja potentiaalisia seurustelukumppaneita. Ollaan kaukana kimaltavasta influencer-elämästä.

Ryhdistäydy ja luovuta. Ehkä hän vain luovuttaa, unohtaa kaiken sellaisen rakkauden kaipuun ja rakkauden tavoittelun ja rakkauden noin ylipäätään, siitä on aina ollut vain harmia ja aina on mennyt hukkaan aikaa ja henkisiä resursseja. Sirkka on ihmisenä mäyrä, hän ei ole mikään heleä tuulahdus ihmistä, vaan tunkkainen kuin ullakolle kaksi vuosikymmentä sitten kesäleirin jälkeen unohdettu myttyinen makuupussi.

Anni Saastamoinen: Sirkka, Kosmos 2019.

Minkä ikäinen Sirkka on?

Kävimme ystäväni  kanssa viestinvaihdon Sirkasta perjantain ja lauantain välisenä yönä. Emme päässeet yksimielisyyteen, minkäikäinen Sirkka on. Ystäväni mielestä Sirkka oli selkeästi lähempänä viittäkymmentä mutta kuitenkin yli 40-vuotias. Ehdottomasti en allekirjoittanut tätä. Sirkka on kolmekymmentä tai alle, uskoin. 

Kirjassa mainitut yksityiskohdat saivat meidät tekemään erilaisia tulkintoja. Päätin kysyä asiaa kirjailijalta, ja hän vastasi, että Sirkan iällä ei oikeastaan ole väliä. Todennäköisesti Sirkka on jotain 30-45-vuoden väliltä. 

(Itse tein tulkintani sen pohjalta, että Sirkka juo olutta kastellessaan viherkasveja. Viherkasvit ovat SUURI hitti nuorilla naisilla tällä hetkellä, ja oman ajatteluni perusteella viherkasveja harrastavat hieman vanhemmat ihmiset eivät juo olutta suoraa tölkistä samaan aikaan.)

Mutta miten Sirkan käy? En ala loppuratkaisua spoilaamaan, mutta tässäkin tuli mieleen Savonlahti ja opetus. Nyt on juuri hyvä, muuta ei tarvita. 

Loppukevennys: Katsokaa Sirkan kantta tästä: 

Anni Saastamoinen: Sirkka. Kosmos 2019

Ja katsokaa tätä kuvaa, jossa olen sovittamassa silmälaseja tänään lokakuun viidentenä päivänä:

Anni Saastamoinen, Sirkka
Sivusuhteita-blogin Edith

Meissä jokaisessa on annos Sirkkaa.

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

2 Comments

 1. Heidi Söderlund
  Heidi Söderlund

  Sirkan iästä. Mietin sitä itsekin. Aluksi ajattelin, että Sirkka on n. 50 vuotta. Mutta myöhemmin kirjassa kävi ilmi, että Sirkka oli ystävystynyt ainoan ystävänsä kanssa opiskeluaikanaan ja ystävyyttä oli kestänyt nyt noin kymmenen vuotta, joten päättelin iäkseen sitten kuitenkin 30-35 vuotta.
  Joka tapauksessa, mainio kirja.

  20.12.2019
  |Reply
  • Hyvin päätelty! Kirjahan haastoi myös omaa ajattelua tämän päähenkilön iän kanssa.

   28.12.2019
   |Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa