Skip to content

Michelle McNamara kuoli selvittäessään, kuka katosi yön pimeyteen

Posted in Ajankohtaista, and Parhaat kirjat

Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen. Atena 2019, 400 sivua.

Kenelle: Murha- ja rikosmysteerien ystäville. True crime -faneille.

Torstaina 21. päivänä huhtikuuta vuonna 2016 yhdysvaltalainen koomikko Patton Oswalt heräsi aikaisin. Hän vei parin seitsemänvuotiaan Alice-tyttären kouluun. Oswaltin vaimo, Michelle McNamara, 46, jäi sovitusti nukkumaan sänkyyn. Hän oli edellisenä iltana ottanut vaikeaan ahdistukseen Xanaxia.

Xanax kuuluu bentsodiatsepiineihin ja niitä voidaan käyttää masennuksen, vaikean ahdistuksen ja paniikkihäiriön hoitoon.

Kymmenen maissa Oswalt palasi vaimonsa luo noutokahvin kanssa. McNamara kuorsasi, ja Oswalt jätti mustan kahvin yöpöydälle.

Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen. Atena 2019, 400s.
Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen. Atena 2019, 400s.

Painajaiset vaivasivat tunnettua toimittajaa, joka viimeisteli juuri kirjaansa, ja Oswalt ajatteli, että oli vain hyvä, että vaimo saisi nukutuksi. Hän muisti parin sopineen, että McNamara saisi nukkua niin kauan kuin unta riittää.

Kun Oswalt palasi kotiin hieman puolen päivän jälkeen, hän huomasi, että vaimo ei enää hengittänyt. Michelle McNamara oli kuollut nukkuessaan. Hän nukkui niin kauan, kuin unta riitti. Sen jälkeen hän lipui kuolemaan.

Katoan yön pimeyteen

Kun tartuin McNamaran postuumisti julkaistuun teokseen Katoan yön pimeyteen, Atena 2019, en tiennyt kirjasta mitään. En edes lukenut takakantta.

Jokin kolahti, kun näin kannen. Siinä oli jotain uskomattoman vetoavaa. Sininien synkkä kansi, nimi valkoisella versaalilla. Alarivi ei vielä kertonut juuri mitään: Tositarina yhden paisen pakkomielteestä jäljittää Golden State Killer.

Kuuntelin kirjan Storytelista, ja kuunteleminen on usein kaltaiselleni kärsimättömälle lukijalle paras tapa uppoutua uusiin maailmoihin. Ei pääse selailemaan, ei voi samaan aikaan silmäillä useaa asiaa. Niinpä jokainen Krista Putkonen-Örnin lukema lause alusta lähtien upposi tajuntaan ihan erityisellä tavalla. Koin MITÄ IHMETTÄ -hetkiä alusta lähtien, aina Gillian Flynni. kirjoittamasta esipuheesta lähtien.

Tuntui niin koskettavalta, että McNamara oli omistanut valtaosan elämästään rikosmysteerin selvittämiseen, ja sitten hän kuoli ihan kalkkiviikoilla. Kirja jäi kesken, ja osa luvuista on koottu muistiinpanoista.

Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen, Atena 2019, 400s.
Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen, Atena 2019, 400s.

Michelle McNamaran pakkomielle oli saada selville, kuka oli se väkivaltainen sairas saalistaja, joka kylvi pelkoa Pohjois- ja Etelä-Kaliforniassa yli 10 vuoden ajan 1970-luvun alusta lähtien. Pohjois-Kaliforniassa hän hakkasi ja raiskasi uhrejaan säälimättömästi, Etelä-Kaliforniassa hän teki sadistisia murhia, jonka yksityiskohtia en tohdi tässä toistaa.

McNamara pyhitti elämänsä viimeiset vuodet psykopaatin henkilöllisyyden selvittämiselle. Hän kahlasi tätä varten läpi sadoittain poliisien raportteja, vieraili katsomassa todistusaineistoja ja haastatteli uhreja, poliiseja, kuolemansyyntutkijoita ja muita aikalaisia.

Olen kuunnellut aiemmin Yhdysvalloissa tehtyjä true crime -podcasteja, ja löysin tästä kirjasta samaa viehättävyyttä. Yksityiskohdat, kokonaisuus ja tarina kulkevat rintarinnan, ja johdattavat kohti – Niin mitä? Haluaisin vastata että syyllistä, mutta kirja todella jäi McNamaralta kesken, vaikka ystävät ja tiimi auttoivat kirjoittamaan kirjan loppuun.

Kirja kertoo käsi kädessä tarinaa asuinalueita piinanneesta uskomattoman julmasta ja tarkasta saalistajasta ja toisaalta siitä, miten Michelle McNamara teki kaikkensa sen eteen, että syyllinen jonain päivänä saataisiin kiinni.

Näin psykopaatti toimii

McNamaran kuvaama itäinen raiskaaja, Golden State Killer toimi säntillisesti ja armottomasti. Hän otti uhreikseen joko yksinäisiä naisia tai pariskuntia. Pariskunta saattoi yöllä herätä siihen, että joku oli jo heidän sänkynsä vieressä. Saalistaja sitoi uhrinsa, asetti miehen alle kahvikupin lautasineen ja ilmoitti tappavansa, jos kuulee helähdyksen.

Hän raiskasi ja nöyryytti naista ja lähti sitten pois. Toinen variaatio pariskuntain kohtaamasta terrorista oli se, että kumpikaan ei jäänyt kertomaan tapauksesta. Joskus hän tunkeutui yksinasuvien naisten koteihin ja joskus jopa kaappasi naisia mukaansa.

Koska tietojärjestelmät eivät olleet 1970- tai 1980-luvullakaan vielä yhtä kehittyneitä kuin nyt, eri poliisipiireissä tapahtuneita samankaltaisia tekoja ei osattu yhdistää saman tekijän tekemiksi ennen kuin vuosikymmen myöhemmin. McNamara kuvaa, minkä ahaaelämyksen moni rikostutkija koki, kun DNA-testaus tuli mahdolliseksi – ennen yksittäisinä tekoina pidetyt rikokset saatiin linkitettyä osaksi suurempaa, järjestemällisempää vyyhteä.

Mitä saalistajasta tiedetään

Kerään tähän alle faktoja, mitä Golden State Killerin / Itäisen raiskaajan persoonasta tai tapauksesta tiedetään. Lista ei ole täydellinen, mutta nämä jäivät minulle itselleni mieleen parhaiten.

Michelle McNamara teki kaikkensa, jotta voisi selvittää rikosmysteerin.
 • Hän oli erittäin kylmäpäinen, ja jatkoi toimintaansa katupartioista ja valvonnasta huolimatta.
 • Hän teki ensimmäisen iskunsa ilman housuja.
 • Uhrit kuvasivat hänen penistään erittäin pieneksi.
 • Hänen pituudekseen arvioitiin 175 senttiä.
 • Häntä kuvattiin paksureitiseksi tai paksupohkeiseksi.
 • Hänen kasvonsa olivat ovaalinmalliset.
 • Hän piti kasvoillaan kommandopipomaista maskia.
 • Häntä kuvattiin vaaleaihoiseksi.
 • Hänen äänenkäyttöään kuvattiin omintakeiseksi, ikään kuin hän näyttelisi tai esittäisi jotakuta toista.
 • Hän luki tarkasti itseään koskevia uutisia, ja tekoja tehdessään viittasi toisinaan tuleviin otsikoihin. Jos jotain ei tapahtuisi hänen mielensä mukaan, hän uhkasi tappaa seuraavan uhrinsa.
 • Toisinaan häntä huoletti, näkisikö hänen oma äitinsä otsikot.
 • Hän tuntui olevan erittäin hyvin perillä uhriensa ajankäytöstä ja talojen pohjapiirroksista.
 • Useimpien uhrien kodit olivat yksikerroksisia omakotitaloja.
 • Hän soitteli uhreille etukäteen ja joskus jälkikäteenkin.
 • Epäiltiin jopa, että hänellä olisi jokin kontakti poliisilaitokseen, koska hän oli niin hyvin perillä etsinnöistä ja poliisin toiminnasta.
 • Keräsi muistoesineitä uhriensa kotoa.
 • Osa uhreista oli havainnoinut poliisiauton liikkeitä alueella ennen iskua.

Ja sitten löytyi oikea syyllinen…

MIchelle McNamara kuoli vuonna 2016, ja kuolinsyyksi vahvistui yliannostus: McNamaran verestä löytyi tappava cocktail reseptilääkkeitä kuten keskittymishäiriöön ja narkolepsiaan määrättävä Adderall, fentanyyli ja Xanax. Lisäksi häneltä löydettiin ennen diagnosoimaton sydänsairaus.

Sureva leski Patton Oswalt palkkasi tutkivan toimittajan Billy Jensenin ja McNamaran avustajan Paul Haynesin saattamaan McNamaran projekti loppuun. Jensen ja Haynes kävivät läpi kaikki McNamaran valmiit tekstit, käsinkirjoitetut muistiinpanot ja 3500 tiedostoa ja saivat kirjan valmiiksi alkuvuodesta 2018.

JOS ET HALUA TIETÄÄ, MITÄ TAPAHTUI TODELLA, ÄLÄ LUE ENÄÄ TEKSTIÄ, JOKA ON SEURAAVAN KUVAN ALLA!

Huhtikuussa 2018, kaksi vuotta McNamaran kuoleman jälkeen tapahtui ihme. Poliisi pidätti miehen, joka oli oikea Golden State Killer.

Tekijä saatiin kiinni käyttäen modernia DNA-tekniikkaa ja GEDmatch-tietokantaa. Rikostutkija Paul Holes, jota McNamara haastatteli useasti kirjaansa varten, latasi tekijän DNA-profiilin GEDmatch-tietokantaan.

Tietokannasta löytyi 10-20 etäistä sukulaista etsitylle tappajalle. Tämä tarkoittaa sitä, että löytyi ihmisiä, joilla on ollut samat iso-iso-iso-isovanhemmat kuin tappajalla. Kuulostaa vaikealta, mutta tätä kautta poliisi pääsi hyvin lähelle tappajaa.

Geneaologi löysi kaksi pääepäiltyä, joista toinen pystyttiin heti sulkemaan pois. Jäljelle jäi entinen poliisi, Joseph James DeAngelo.

Tällainen syytetty on

DeAngelo oli entinen Vietnamin sodan veteraani, joka suoritti rikosoikeuden tutkinnon yliopistossa ja toimi poliisina Auburnissa, Kaliforniassa vuoteen 1979 asti. Silloin hän sai potkut varastettuaan kaupasta vasaran ja purkillisen koiran karkoitetta (mitä se edes on?).

En löytänyt tietoa, missä DeAngelo työskenteli potkujensa jälkeen, mutta vuodesta 1990 DeAngelo työskenteli vähittäiskaupan jakelukeskuksessa aina eläkeikään asti. DeAngelo asui yhdessä tyttärensä ja tyttärentyttärensä kanssa Citrus Heightissä ja oli äkäinen ja kiivas naapuri, jota hermostutti väärään aikaan ajettu nurmikko, naapurit kertoivat.

DeAngelo oli kihloissa 1970-luvulla Bonnie-nimisen naisen kanssa ja meni naimisiin vuonna 1973 Sharon Marie Huddlen kanssa. Huddlesta tuli myöhemmin juristi. Pari sai kolme tytärtä yhdessä, ennen kuin erosi vuonna 1991.

Yhtään kukaan ei epäillyt, että DeAngelo olisi sekaantunut millään tavalla Itäisen raiskaajan tapaukseen. Hän keskusteli sukulaisten kanssa tapauksesta usein, ja otti jopa itse aiheen puheeksi.

DeAngeloa syytettiin lopulta 12 murhasta ja 51 raiskauksesta. Tapauksen oikeuskäsittelyssä kävi ilmi, että ennen raiskaista mies puhui lapsen äänellä ja sanoi: “Äiti olen tosi pahoillani. Äiti en halua tehdä tätä”.

Kun hän oli tehnyt sairaan tekonsa, hän huusi: Vihaan sinua Bonnie! Toisten mielestä hän huusi: Vihaan sinua Connie! Bonnie oli morsian, joka jätti miehen toisen takia ja Connie oli pikkusisar, jonka DeAngelo näki raiskattavan 1950-luvulla.

Entä nyt?

Tällä hetkellä tilanne on se, että huhtikuussa 2019 oikeudessa päätettiin, että DeAngelo voi saada jopa kuolemantuomion, mikäli hänet todetaan syylliseksi.

Tapaus etenee siten, että DeAngeloa kuullaan vuoden 2020 alussa.

Siihen asti tapauksesta kiinnostuneet voivat lukea kaiken mitä Golden State Killeristä on kirjoitettu, muun muassa McNamaran teoksen ja seurata tapausta tutkineen Paul Holen uutta rikossarjaa The DNA of Murder.

Saiko Michelle McNamara ollenkaan kunniaa Golden State Killerin kiinnijäämisestä? Ei minkäänlaista. Hänen teksteissään mikään ei viittaa mihinkään, minkä voisi suoraa liittää Joseph DeAngeloon.

Asiaa tiedusteltiin erikseen poliisilta tiedotustilaisuudessa, sillä kaikille oli tuttua Holen ja McNamaran yhteistyö. Vastaus oli yksiselitteinen ja jämäkkä:

Ei. Ei minkäänlaista.


The Hollywood Reporter: Police Say Michelle McNamara’s Work Didn’t Help Catch Suspected Killer; Patton Oswalt Disagrees

The Independent: Golden State Killer: Did late crime writer Michelle McNamara inspire capture of suspected serial murderer?

New York Times: Michelle McNamara Died Pursuing the Golden State Killer. Her Husband, Patton Oswalt, Has Questions for Him.

Cnn: What we know about the Golden State Killer case, one year after a suspect was arrested

Daily Mail: ‘I was screaming and throwing up’: Patton Oswalt relives nightmare of finding his wife dead in bed from ‘accidental overdose’


Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

3 Comments

 1. Ihan mahtavaa, että tämä kirja on suomennettu! True crime fanina olin Michellen blogin innokas lukija ja tartuin tähän kirjaan sen alkuperäisenä julkaisupäivänä. Pakko varmaan hankkia tämä suomennus myös omaan kokoelmaan, saa hyvän tekosyyn lukea sen uudelleen.

  13.10.2019
  |Reply
  • Mulle Michellen blogi eli True crime diaries oli tuntematon – nyt olen tutustunut siihen tosi tarkasti. Musta suomennos oli tosi miellyttävä, joten suosittelen!

   13.10.2019
   |Reply
 2. Mahtava teksti♥ Halusinkin tieetää, mitä nyt, mutta en ole ehtinyt vielä nettisivuille eli kiitos tästä.

  13.10.2019
  |Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa