Skip to content

Anna Janssonin uutuussarja: Kristoffer Bark etsii tytärtään ja selvittää rikoksia

Posted in Ajankohtaista, and Parhaat kirjat

Anna Jansson: Dotter saknad, Norstedts, 2019. Suomessa Janssoneita on julkaissut Gummerus.

Kenelle: Anna Jansson -faneille. Ruotsidekkarien ystäville.

Ruotsalainen dekkarikuningatar Anna Jansson, 61, on todellinen työmyyrä. Hän on vuodesta 2000 lähtien takonut ainakin kirjan vuodessa. Entinen sairaanhoitaja on tällä hetkellä yksi Ruotsin tunnetuimmista kirjailijoista.

Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat ostaneet ja ihastuneet Janssonin Maria Wern -kirjoja. Wern ratkoo rikoksia ja parisuhdeongelmiaan Gotlannissa.

Kuva: Marianne Westerlund


Jansson takoo dekkarin 800 tunnissa. Hänen työskentelytapansa ovat säntilliset: aamulla ylös ja kirjoittamaan. Välillä kupillinen kahvia ja vessareissu, jos on pakko.

Tänä vuonna Janssonin kurinalaisella elämäntyylillä on ruotsalaiskauppojen hyllyille saatu kaksi kirjaa, Suomeen yksi. Kirjat ovat viimeisin Maria Wern ja aivan uusi tuttavuus: synkkä rikostarkastaja Kristoffer Bark.

Ensimmäisen Kristoffer Bark ilmestyi ruotsiksi Ruotsissa syyskuussa 2019. Kirjan nimi on Dotter saknad, Kaivattu tai kadonnut tytär. Julkaisija on Norstedts -kustantamo. Suomeksi Janssoneita on julkaissut Gummerus.

Kysyin Gummeruksen markkinointiviestinnästä toiveikkaasti, koska kirja ilmestyy.

Sieltä vastattiin, että tarkka päivä ei ole tiedossa, mutta yleensä kirjan laadukkaaseen kääntämiseen kuluu noin vuosi alkuperäisestä julkaisusta. Eli voimme odottaa suomennosta ensi syksyyn, todennäköisesti.

Gummerukselta kerrottiin myös, että ensi vuosi on Anna Janssonin juhlavuosi, 20 vuotta ensimmäisen Maria Wernin julkaisusta. Mutta palataan siihen! Puhutaan nyt Kristoffer Barkista, ihastuttavan synkästä ja moniongelmaisesta poliisista ja Dotter saknad -kirjasta.

– Oli aivan pakko kirjoittaa hänestä. Sellaista on henkilöiden kanssa, he vaativat huomiota ja lopuksi pitää vain antaa periksi, Anna Jansson kuvaili tilannetta alkuvuodesta 2019 ruotsalaiselle tietotoimisto TT:lle.

Tällainen on Kristoffer Bark

Kuva: Marianne Westerlund

Uuden kirjasarjan tapahtumat sijoittuvat Örebrohon, mistä Jansson on itse kotoisin.

Kristoffer Bark on rikostarkastaja, joka on kokenut viisi vuotta aiemmin suuren tragedian. Hänen tyttärensä Vera katosi polttareistaan jälkiä jättämättä. Bark on viisi vuotta surrut tytärtään ja koettanut selvittää, mitä tapahtui. Bark erosi vaimostaan, joka on syöksynyt päihteiden väärinkäyttäjäksi.

Bark kantaa silti huolta ja vastuuta ex-vaimostaan. Barkilla on suuren surun ja huolen lisäksi vihanhallintaongelmia. Töissä hän saa johdettavaksi tiimin, joka on kukin hyvin ongelmainen ja inhimillinen. Tiimi on kaukana unelmatiimistä.

Kirjan jännitteet alkavat nousta, kun Bark löytää tutkittavakseen tapauksen, joka muistuttaa hänen tyttärensä katoamista. Barkin uusi esimies ei tunne Veran tapauksen yksityiskohtia, joten Bark saa ilman pelkoa jääviysepäilyistä tutkia, mihin saman alueen nuoret naiset katoavat.

Alueelle, mistä nuoria naisia vaikuttaa kadonneen, muuttaa uusi nuoripari, Denise ja Albert. Kummankaan elämä ei ole sitä, miltä se näyttää. Denisen taustalla on lapsuudessa tapahtunut traaginen tapahtuma, jonka varjo lankeaa yllättäen nykypäivään asti.

Kuva: Marianne Westerlund

Albert vaikuttaa alkuun unelmamieheltä, mutta Deniseä alkaa vähitellen epäilyttää, mikä Albertin sanomasta on totta, ja miksi Albert liittyy niin monen kadonneen naisen elämään jotenkin?

Monista kirjoista sanotaan, että ne onnistuvat lopulta yllättämään lukijansa. Dotter saknad onnistui, moneen kertaan. Kirjan viimeisen neljänneksen aikana ehdin muuttaa moneen kertaan käsitykseni siitä, mitä oikeastaan oli tapahtunut tai tapahtumassa: kuka oli hyvis ja kuka pahis.

Surullinen ja vihainen sankari

Dekkariksi Dotter saknad on yllättävän monitahoinen, ja Bark alkaa vaikuttaa todella kiinnostavalta henkilöltä kirjan mittaan. On jotenkin käsinkosketeltavaa, että hän ei ole mikään supersankari. Oman tyttären katoamisen jälkeen Barkin elämä on pysähtynyt, eikä hän ole uskaltanut elää. Elämän täyttää vastuun ottaminen ex-vaimosta, josta hän ei uskalla olla huolehtimassa.

Bark haluaa, että ex-vaimo Ella elää niin kauan, että hän saa selvitetyksi, mitä Veralle tapahtui. Ella taas ei jaksa elää ilman tytärtä.

Sellaisen huomion tein lukiessa, kun vertailin Janssonin Wern-kirjoja tähän Barkiin, että Maria Wern on kovin ihannekuvamainen ihminen verrattuna Kristoffer Barkiin. Maria tuntuu tekevän asiat oikein, niin kuin ne kuuluisi tehdä. Bark taas mättää ihmisiä vahingossa turpaan ja tölvii työkavereitaan.

Oman tyttären katoamisen jälkeen Barkin elämä on pysähtynyt, eikä hän ole uskaltanut elää .


Wernin työkaverit vaikuttavat kaikin puolin omistautuneilta ammattilaisilta. Barkin tiimiläiset ovat vähän sinne päin: on adhd:ta, on monilapsista perheenisää, jolla on paljon poissaoloa töistä ja yksi henkilö, joka ei ilmesty työpaikalle koko kirjan kuluessa. Tuntuu, että henkilöt voivat tulevissa kirjoissa kehittyä vielä kiinnostavammiksi.

Saamme siis odottaa suomennosta ensi vuoteen, ja Anna Jansson on lupaillut ensi vuodeksi uutta Barkia. Haastatteluissa hän ei pidä mahdottomana, että Örebrosta tulee samanlainen dekkarimatkailun kohden kuin Gotlannista on tullut Maria Wernin ansiosta.

– Gotlannissa minulla on ollut opastettuja reittejä ja bussimatkoja Maria Wernin jalanjäljissä, joilla minä näytän paikkoja, joissa olen murhannut. Aloitan sanomalla, että olen tappanut 73 ihmistä Gotlannissa, miten uskallatte olla mukana?

Minä uskaltaisin!

Odotatteko tekin Kristoffer Barkia suomeksi? Minä odotan. Olen myös iloinen siitä, että Maria Wernit eivät ole loppumassa. Mielessä siintää jo mahdollinen pikku matka Örebrohon ensi vuonna.

Jutun nostokuva: Anna-Lena Ahlström, Norstedts.


Lähteitä

Thriller.se: Anna Janssonin kotisivu Thriller.se

Hd.se: Anna Jansson skriver ny deckarserie

Skånska Dagbladet: Anna Jansson presenterar ny polis

Litteraturmagazinet: Kristoffer Bark – Lite blekare en Maria Wern

Seuraa, tykkää ja jaa Sivusuhteita!
error

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivusuhteita Instagramissa
Seuraa minua
Jaa Facebookissa